ejercitar la memoriaA través de la musicoteràpia, les persones grans gaudeixen de la música que els agrada mentre s’estimulen diferents àrees del cos i la ment.

Aconseguim que interactuïn entre elles i s’estimulen nombroses àrees per a ajudar a desenvolupar i preservar capacitats de gran importància en el seu dia a dia.

 

Es tracta d’una activitat que els aporta grans moments: redueix l’estrès, millora el seu estat d’ànim i alleuja alguns dolors físics.

 

“Les cançons expressen el que som i com sentim, ens apropen als altres, ens fan companyia quan estem sols. Articulen les nostres creences i valors […] són testimoni de les nostres vides […] Les cançons escriuen els contes de les nostres alegries i penes, revelen els nostres secrets íntims i expressen les nostres esperances i decepcions, les nostres pors i els nostres triomfs. Són els nostres diaris musicals, les nostres biografies. Són els sons del nostre desenvolupament personal.”

(Bruscia, 1998b, p.9).

Les tècniques de musicoteràpia que fem servir amb les persones grans

Durant el taller de musicoteràpia, realitzem tant tècniques actives com receptives a través de música significativa pels usuaris, per estimular diferents àrees, connectades entre si.

Estimulació física

S’enforteix la musculatura, les articulacions i es millora la postura corporal realitzant moviments específics acompanyats de peces musicals.

A més, es treballa la coordinació i l’orientació visuoespacial i, per altra banda, en cantar treballem l’aparell fonador, l’articulació vocal i la respiració.

Estimulació Cognitiva

Bé sigui escoltant, cantant o tocant un instrument, són moltes les àrees del cervell que s’estimulen amb la música.

L’atenció, la concentració, l’escolta, la memòria i les funcions executives són algunes de les treballades  són algunes de les treballades en aquest pla.

Estimulació emocional

La música és una via directa al pla emocional, es posa en contacte amb les emocions i ens permet expressar, acompanyar i contenir-les, transmutant el nostre estat d’ànim.

D’altra banda, la memòria emocional s’activa ràpidament, recordant fàcilment situacions del passat amb claredat fins i tot quan la memòria es veu ja molt deteriorada en altres facetes de la vida.

En les nostres sessions de musicoteràpia donem cabuda al fet que les emocions emergeixin, proporcionant validació i contenció i facilitant transicions positives de l’estat d’ànim.

Social

Durant el taller de musicoteràpia treballem la cohesió grupal mitjançant diferents dinàmiques que promouen la interacció i la comunicació entre les persones grans, fet que els ajuda que es coneguin millor i enfortir els seus vincles.

Arran de la música que escoltem i produïm, es van compartint històries i dades autobiogràfiques, recordant, resignificant i dotant de sentit la vida de cadascú, facilitant així l’augment de l’autoestima.

Espiritual

Les experiències personals amb la música i les reflexions que sorgeixen a partir d’ella possibiliten que alguns usuaris connectin amb la seva espiritualitat o amb qüestions transcendentals.

Conclusions

MUSICOTERAPIAEl taller de musicoteràpia que fem a eAvis ens està demostrant que és una activitat que aporta grans moments a les persones grans.

Gràcies a la musicoteràpia, els nostres usuaris troben moments de plaer, alegria, tranquil·litat, contenció, apreciació de la bellesa i reflexió, entre d’altres.

Al mateix temps, també els alleuja sensacions de dolor, a transportar-se per un moment a un altre lloc i a connectar amb ells mateixos i la seva autobiografia, aspecte summament important per a dotar al seu moment vital de tota la dignitat que es mereix.

I no només a les persones grans!

Com expliquen en aquest article, la música és la millor teràpia i ens aporta molts beneficis a tots.

Al nostre centre de dia oferim una atenció integral i personalitzada a les persones grans. Aquí pots consultar els serveis que oferim.