Ara que ja som a plena tardor i ens encarem cap a l’hivern, poder és hora de renovar el calçat, però… quin és el més adequat per a la gent gran?

Tots nosaltres quan anem a comprar unes sabates ens fixem en el disseny, el color o la comoditat. Tenim una àmplia oferta que ens permet escollir les que més s’adeqüen a l’estil de cadascú.

En el cas de les persones grans és més complicat seleccionar unes sabates o calçat, doncs a banda de l’estètica, cal tenir en compte més aspectes.

Segons un estudi de la Universitat d’Extremadura, el 83% de les persones grans utilitza un calçat inadequat, fet que provoca problemes físics. 

Els aspectes a tenir en compte quan escollim el calçat per a la gent gran

En termes generals, el calçat més adequat sempre és el que respecta l’anatomia dels peus i afavoreix la seva funció biomecànica.

Per descomptat, és important dur unes sabates de la talla adequada, que subjectin tot el peu i, a la vegada, que s’ajustin a la seva forma sense oprimir.

Però, en el cas de les persones grans, a més, cal el calçat aporti seguretat a l’hora de caminar i tingui aquestes característiques específiques:

  • Calçat lleuger de pes i fàcil de posar
  • Amb una forma ample i que sigui ajustable amb velcro o cordons (aquests millor que siguin curts per evitar ensopegades)
  • Teixit o pell de qualitat flexible i transpirable, preferentment sense costures per evitar que surtin ferides per frecs
  • Per fugir de possibles caigudes, la sola ha de ser antilliscant i a més s’han d’evitar els talons i que sigui obert pel darrere.
  • En cas que s’utilitzin plantilles, recordar dur-les quan busquem un calçat nou per tal de comprovar que s’ajustin bé a la forma de la sabata o sabatilla
  • Donat que durant el dia els peus se solen inflar, el millor moment per provar-se unes sabates és a última hora del dia
  • Per últim no hem d’oblidar els mitjons o les mitges, és molt important que no estrenyin!

Els peus són una de les parts del cos que més problemes causen a la gent gran i per això, com ja explicàvem en aquest article del blog, la salut dels peus de la gent gran és essencial.

El nostre centre compta amb serveis de podòleg i de fisioteràpia per atendre les necessitats específiques dels nostres usuaris.