Les persones grans amb relacions socials es mantenen en forma emocionalment, mentalment i físicament.

En qualsevol etapa de la vida d’una persona les relacions amb els altres són importants, però precisament en la gent gran és encara més important mantenir-les.

La soledat és una de les situacions que més tristesa i preocupació provoca a la gent gran

Però, segons assenyala la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia (SEGG), hem de tenir en compte que no es tracta de viure sol, sinó sentir-se sol.

La jubilació, la viduïtat, la pèrdua de familiars o amics… poden generar sentiments de nostàlgia i tristesa que poden afectar el benestar general de la gent gran i produir un deteriorament físic i cognitiu.

Crear nous vincles socials i enfortir les relacions de sempre són estratègies de tota la vida que en la vellesa són més difícils de mantenir, però que poden arribar a ser d’una importància vital.

Alguns beneficis de les relacions socials en la gent gran

Segons els experts, les persones grans amb relacions socials tenen menys risc de patir pèrdua progressiva de les funcions cognitives, a més aportar d’altres beneficis com:

  • Contribueixen al desenvolupament personal
  • Milloren l’estat d’ànim i l’autoestima
  • Estimulen la memòria
  • Animen a fer noves activitats
  • Motiven a compartir experiències i vivències
  • Milloren la salut cognitiva

Així doncs, si la persona gran es relaciona socialment de forma regular fent tertúlia, participant en tallers, practicant activitats lúdiques i físiques es mantindrà estimulada i mentalment àgil.

Algunes idees per fomentar la relació social de la gent gran

Trobar noves amistats és essencial durant tota la vida. Quan ets jove és més fàcil relacionar-se a través de l’escola, la feina…

Però, per a la gent gran és un pèl més complicat i cal focalitzar-se més per trobar nous entorns que reemplacin als que es perden.

  • Mantenir les relacions amb amics i familiars
  • Realitzar alguna activitat física en grup, que serà beneficiosa a nivell físic i mental
  • Gaudir d’activitats lúdiques en grup: jugar a la petanca, al dòmino, a escacs, a les cartes, fer ganxet, ballar, sortir al teatre o a un concert…

I no cal que aquestes activitats es limitin a les persones grans que són autònomes, cal animar també a aquelles què són més dependents.

La relació social als centres de dia

Si la persona gran és autònoma, però necessita ajuda, un centre de dia serà perfecte per relacionar-se i alhora estar atesa per professionals.

Mentre continua vivint a la seva llar, durant el dia pot dur a terme activitats per prevenir, tractar i rehabilitar les capacitats físiques i cognitives, a més de gaudir en grup d’activitats socioculturals.

A eAvis fomentem que al nostre centre de dia les persones grans gaudeixin d’activitats que siguin del seu gust.

Cuidem de l’hort urbà, anem al teatre, fem tallers de manualitats… Totes pensades per fomentar la relació entre els usuaris del centre de dia!

En aquest article expliquem quin és el moment de començar a anar a un centre de dia per gent gran.