Ara que som al Nadal i que nens i joves tenen vacances, pot ser un moment perfecte per què avis i nets comparteixin lectura o estones.

Els avis són grans narradors d’històries i, a través dels contes, poden també explicar les seves vivències, coneixements i les anècdotes dels seus pares quan eren petits.

Com assenyalen els psicòlegs infantils, als i nens els encanta escoltar aquestes històries i als avis els encanta explicar-les.

Els beneficis de llegir contes per a les persones grans

Com ja us explicàvem en aquest altre article del nostre blog, la lectura millora la memòria.

Llegir o explicar històries estimula la ment de la gent gran, mantenint-los intel·lectualment actius.

A més, compartir aquest temps amb els nets i netes els fa sentir implicats en la seva família i els allunya de la soledat.

I recordem que quan els avis es converteixen en narradors d’històries, també ajudaran a despertar en els nens i nenes l’interès per la lectura!!

Quan els nets ja són més grans

El vincle entre avis i nets és molt important perquè les dues parts es nodreixen emocionalment.Avis i nets, una relació de benefici mutu

A mesura que els nets van creixent, la gent gran sovint és confident dels seus nets.

El salt d’una generació entre avis i nets els permet posar distància, i els avis poden ajudar a relativitzar els problemes. La seva experiència de vida és una excel·lent eina per aconseguir-ho.

Es tracta d’una relació en la qual hi ha respecte i un afecte sincer i desinteressat que resulta enriquidor i aporta molts beneficis que perduraran al llarg de la vida.

El que aporten els avis a nets i netes

Compartim a continuació alguns valors que els avis transmeten als nets, segons la mestra i doctora en psicologia Maria Jesús Comellas, al llibre “Àvies i avis que malcrien… i eduquen”.

  • Són transmissors d’afecte, de valors i de coneixement
  • Posseeixen la memòria familiar i la traslladen als nets. Per exemple, explicant-los com eren els seus pares de petits
  • Aporten experiència professional, i aleshores els nets “descobreixen que els avis no són persones ignorants” encara que no sàpiguen fer anar el mòbil o la tauleta d’última generació.

Podeu llegir més del que aporten els avis als nets en aquest article del diari ARA. 

Amor, respecte, experiència, història, lliçons de vida…

Compartir valors i records amb els nets fa rejovenir la gent gran, els fa sentir útils i veuen els fruits del seu treball de tota una vida.

QUE TINGUEU UNES BONES FESTES!