Alimentació saludable per a gent gran
Una alimentació saludable, durant tota la nostra vida, és molt recomanable però cada edat té unes necessitats nutricionals específiques. A mesura que envellim es van produint canvis en el nostre organisme i en el nostre estil de vida, per tant, hem d’adaptar la nostra dieta a aquests canvis.
Canvis fisiològics i socials:
- S’alenteix el metabolisme
- Disminueix la la absorció intestinal
- Problemes de masticació (per pèrdua de peces dentals)
- Disminueix l’activitat física
- Augmenta la ingesta de medicaments
- Pèrdua d’apetit
Piràmide nutricional específica gent gran

Per a interpretar correctament una piràmide nutricional hem de tenir en compte que en la base se situen els grups d’aliments de major consum i en el cim els de menor.
Mínim 8 gots d’aigua diaris
6 racions diàries de: cereals, pasta, pa, arròs, llegums.
Verdures i hortalisses, 3 racions diàries. Fruita, 2 racions.
Llet, iogurt i formatge: 3 racions diàries.
Carn, peix, ous: 2 racions diàries
Greixos, olis i dolços, amb moderació
Què és una dieta saludable?
Una dieta saludable és aquella que aporta l’energia necessària per mantenir la nostra activitat diària i un pes adequat.
Podem considerar la “dieta mediterrània” com una dieta saludable, variada i equilibrada, ja que comporta un alt consum de fruites, verdures, peix blau, llegums, fruita seca i oli d’oliva.
MENYS CALORIES MÉS PROTEÏNES
Una dieta equilibrada per gent gran deu aportar entre 30 i 35 quilocalories per quil de pes i dia, és a dir, entre 1.700 i 2.500 quilocalories diàries.
VITAMINA D I CALCI
La vitamina D ens l’aporta el sol i el peix blau. I el calci l’aporten els lactis.
AIGUA, AIGUA I AIGUA
Amb l’edat disminueix la set i és molt necessari hidratar-nos (aigua, sucs, caldos…,) i reposar líquids.
Recomanacions a la nutrició de la gent gran
Augmentar el consum de fruites, verdures, llegums i cereals. Aquest grup d’aliments té un alt contingut en vitamines, minerals i fibra, fonamentals per a mantenir el moviment intestinal i evitar l’estrenyiment.
Disminuir el consum de greixos saturats (carn vermella i embotits) augmentar els greixos amb àcids essencials omega-3 i omega-6 (salmó, sardines, etc.)
Disminuir el consum de sal i sucre.
Beure molta aigua durant el dia en petites quantitats. Assegurant una correcta hidratació de l’organisme.
Augmentar el consum de calci(làctics) i vitamina D (prendre el sol).
Menjar a poc a poc i masticar bé els aliments.
5 menjars diaris. Combinant les proteïnes, fibres, hortalisses i vegetals, cereals i fruites. Porcions petites més vegades al dia.
Consum de làctics desnatats o semidesnatats.
Alimentació a eAvis
A eAvis treballem amb l’empresa de càtering Alcala (especialistes en menús per gent gran) pels menús de migdia. Els esmorzars i berenars els elaborem directament al Centre.
L’equip de dietistes del servei d’àpats Alcala juntament amb els especialistes de eAvis confeccionem uns menús personalitzats, saludables i variats que aporten tots els nutrients necessaris per a una alimentació saludable dels nostres usuaris.
Els menús estan preparats amb aliments ecològics de primera qualitat, que fan que la seva aportació nutricional sigui òptima i els usuaris gaudeixin dels menjars.
Programem els menús mensualment per a aconseguir una distribució nutricional equilibrada. Preparem menús basals, diabètics i basals triturats.
Ens adaptem a qualsevol mena de menú i per a nosaltres és molt important tenir en compte els “gustos” individuals, és a dir, si sabem que a un usuari no li agrada “la coliflor” no li donem “coliflor”.
[…] Un altre punt que no cal oblidar és la dieta, i us convidem a lleguir aquest article en el que donem algunes recomanacions de nutrició en la gent gran i un exemple del nostre menú setmanal. […]